We gebruiken cookies op deze website. Door op deze website te surfen aanvaardt u ons cookiebeleid.

Ok

Bakerij

Een stukje geschiedenis

Een stukje geschiedenis

Brood heeft een heel oude geschiedenis. Al duizenden jaren voor het jaar 0 werd er brood gemaakt. De eerste broden, zoals we ze vandaag kennen, werden gebakken op warme stenen of onder as. En het eerste volk dat gist en leemovens gebruikte, waren de Egyptenaren. Dankzij het drukke handelsverkeer tussen de Grieken en de Egyptenaren, kwam het brood uiteindelijk in Europa terecht. Maar de traditie en cultuur van brood werden pas algemeen gangbaar tijdens het Romeinse Keizerrijk.

Vandaag is brood niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: als toast bij het ontbijt, als lunchboterham, ’s avonds bij het avondeten.
Brood is onvervangbaar geworden, in de voeding, maar ook in de traditie en de cultuur

confettis

daarom vindt u bij intermarché dag na dag het beste brood.

Elke dag het beste, brood voor u

Het Intermarché stokbrood

Het stokbrood van intermarché barst van smaak, is vers en knapperig.
Hoe wordt het gemaakt?

1. Alles begint in ons ‘molenbedrijf’, Les Moulins de Saint-Aubert

Het deeg

Het deeg

De vier bestanddelen van stokbrood - water, bloem, gist en zout – worden gekneed bij Les Moulins de Saint-Aubert, volgens een Frans geïnspireerd recept. De fabriek in het Franse departement Pas-de-Calais behoort tot de bakkerijpool van Agromousquetaires, een dochteronderneming van Intermarché.

Daarna wordt het deeg in vorm gebracht en afgekoeld, om dan in de koelvrachtwagen naar onze verkooppunten te gaan.

Les moulins de Saint-Aubert

Les Moulins de Saint-Aubert

De geschiedenis van ‘Les Moulins de Saint-Aubert’ begint in 1988. De fabriek is gelegen in Béthune, in het departement Pas-de-Calais. Ze is opgebouwd rond drie productielijnen en stelt 63 mensen te werk op een site van 6000 m². Vanwaar haar naam? Deze dankt ze aan een bisschop die brood bakte voor zijn armste medemensen.

Les Moulins de Saint-Aubert is een bedrijf dat erkend is voor de kwaliteit van zijn producten, van bij de selectie van de grondstoffen tot de bereidingen. Het is trouwens gespecialiseerd in de productie van stokbrood.

2. En het verhaal gaat verder in de ateliers van uw Intermarché

Het rijzen

Stap 1 Het rijzen

Na aankomst in de winkel gaan de stokbroden naar de rijskast. De gist die in het deeg zit, maakt koolzuurgas aan, wat het aroma van het kruim van het stokbrood ontwikkelt, het deeg soepeler en elastischer maakt. Het vraagt zes uur tijd om het brood optimaal te doen rijzen!

het vormen

Stap 2 Het vormen

Zodra het gerezen is, komt het deeg in de deskundige handen van de bakker. Hij geeft het vorm volgens de wensen van de klanten: kroon, streng, spiraal … of klassiek stokbrood. Het assortiment broden van Intermarché is uniek en gevarieerd.

Het inkerven

Stap 3 Het inkerven

Dan maakt hij met een deegmes inkepingen in de bovenkant van het brood. Het is via deze openingen dat er tijdens het bakken waterdamp en CO2 zullen kunnen ontsnappen, zodat het brood goed kan opzwellen.

het bakken

Stap 4 Het bakken

Er wordt de hele dag door gebakken, wat u een vers en knapperig stokbrood garandeert op gelijk welk uur.

knowhow intermarche

Waaraan is een goed stokbrood te herkennen?

Het moet glanzen en doorbakken zijn, een mooie knapperige korst hebben en binnenin smeuïg en luchtig zijn

Hoe brood bewaren?

wij geven u graag enkele kneepjes

De bewaarwijze hangt af van de vorm en de samenstelling van het brood.
Volkorenbrood blijft het best bewaard. Boerenbrood is al moeilijker te bewaren. Ook de vorm speelt een rol. Zo is het makkelijker om een dik rond brood of een breed, half stokbrood te bewaren. Een langere, smalle vorm wordt al iets ingewikkelder.

 
pak uw brood in

Pak uw brood in

Bewaar uw brood nooit in de vrije lucht, dan droogt het sneller uit. Pak uw brood in, in een papieren zak of in een handdoek.
Vermijd plastic, want dat maakt het brood weker en bevordert schimmelvorming, behalve als u het brood in de koelkast bewaart. Kies voor een niet te warme en ook niet te koude plek. De ideale temperatuur is tussen 14 en 18°.

Vries uw brood in

Vries uw brood in

Om uw brood langer te bewaren, vries het in een hermetische zak in.
Brood nodig? Ontdooi het dan enkele seconden in de microgolfoven, of beter nog is het natuurlijk te laten ontdooien.

snij het niet vooraf

Snij het niet vooraf

Als u gasten te eten hebt, snij het brood niet vooraf. Het vocht dat in uw brood zit, kan zich verspreiden en uw stokbrood sneller doen uitdrogen.
Is uw brood wat droog, maak dan de korst nat en steek het enkele minuten in de oven! Het zal weer lekker knapperig zijn.

Uw brood is te droog ?

als uw brood te droog is, gooi het daarom niet weg!
Maak er gewonnen brood van of geroosterde blokjes voor uw soepen en slaatjes bijvoorbeeld.

Gewonnen brood

Gewonnen brood

Dop de sneetjes oud brood in melk en daarna in geklutst ei en bak ze in de pan.
Bestrooi met witte of kandijsuiker.

Het recept
Broodkorstjes voor uw soepen en slaatjes

Broodkorstjes voor uw soepen en slaatjes

Laat het brood drogen in de oven nadat u het op smaak bracht met geplette knoflook, kruiden of tomatensaus

Het recept
>

Degoedkoopste croissants en chocoladebroodjes van heel Wallonië

De croissants en chocoladebroodjes van intermarché volgen dezelfde route als onze stokbroden

Het gebeurt bij Intermarché

Het gebeurt bij Intermarché

Ze komen aan in onze winkels, waar de bakker al zijn vakmanschap aanwendt om ze te doen rijzen en ze te bakken, enkele keren per dag. Bij Intermarché volgen ook al onze croissants en chocoladebroodjes hetzelfde Franse recept. Ze worden gemaakt van bladerdeeg met volle boter, waarborg van kwaliteit. En zonder extra kosten! Integendeel zelfs, onze koffiekoeken kosten €0,49 per stuk in al uw Intermarché-winkels, de laagste prijs op de markt. Aarzel dus niet langer voor uw zondagse brunch, op naar Intermarché!

De croissant is niet van Franse oorsprong

Hij ontstond in 1683, in Wenen. Op een nacht hoorde een bakker die al heel vroeg aan het werk was, het geluid van Ottomaanse troepen. Hij sloeg alarm, zodat de belegering kon afgeslagen worden. Het is om deze zege te herdenken, dat de bakkers van de stad het “Hörnchen” bedachten (Duits voor maansikkel), waarvan de vorm herinnert aan het symbool van de Ottomaanse vlag.
Maar de Parijzenaars kunnen er wel prat op gaan dat ze de lekkerste croissants creëerden!
In 1770 bracht Marie-Antoinette de croissant mee uit Wenen naar Parijs. Maar daar vielen ze niet erg in de smaak. De oorspronkelijke croissants waren gemaakt van verbeterd brooddeeg. Jaren later bliezen Parijse bakkers de croissant nieuw leven in, door ze van bladerdeeg met volle boter te maken. Zo begon een succesverhaal dat nog altijd verder gaat.

De knowhow van Intermarché

Uniek vakmanschap binnen handbereik.

uniek vakmanschap binnen handbereik

Het vak van bakker vereist specifieke vaardigheden.

Het is een beroep waarin passie en vakmanschap centraal staan. Vooraleer ze aan de slag gaan in het Intermarché-atelier leren onze bakkers de technieken van het vak bij beroeps. Maar daar houdt de opleiding niet op! Ze blijven hun hele loopbaan door opleidingen volgen om hun technieken bij te schaven en mee te zijn met de evoluties in het beroep. Onze bakkers kunnen dus bogen op heus vakmanschap en dat is te merken aan de kwaliteit van de producten die wij u aanbieden.