We gebruiken cookies op deze website. Door op deze website te surfen aanvaardt u ons cookiebeleid.

Ok

Focus op 5 categorieën wijnen

Legende

Photo title

Varkens- en rundvlees

Photo title

Lamsvlees

Photo title

Fijne vleeswaren

Photo title

Vis

Photo title

Dessert

Photo title

Gevogelte en wit vlees

Photo title

Aperitief

Photo title

Kaas

Photo title

Hachette gids

Photo title

Exclusieve merken Intermarché

Photo title

De favoriet van onze specialisten

De
Drinkklare
wijnen, exclusief van Intermarché

Om zijn edel karakter en evenwicht volop tot uiting te brengen, moet een goede wijn de tijd nemen om te verouderen. Op het kasteel gebottelde wijnen van uitzonderlijke wijnjaren, die in optimale omstandigheden verouderden en nu rijp zijn om het beste van hun potentieel te geven. Het zijn uitzonderlijke wijnen, die schenkklaar zijn voor een ideaal proefmoment. Laat u bekoren door de Hartendief van onze deskundigen, een Blaye Côtes uit Bordeaux van 2009, de Château Malagar: fruitig, vol en evenwichtig … en slechts 6,99 €! Dat wordt een voltreffer. Afspraak in de winkel!


* Ons vakmanschap drink je met verstand.

De
bordeauxs

Het Bordeauxse wijngebied behoort door zijn geschiedenis en zijn edele afkomst tot de mooiste vitrines van de Franse wijn. Het is een streek van rijke tradities, befaamde wijnen en historische kastelen die de Bordeauxse druivensoorten wijnen van hoge kwaliteit doen opleveren, die tot de beste ter wereld behoren. Het is dus geen verrassing dat ze ook te vinden zijn in onze selectie voor de Lebntewijnbeurs. Een blik op deze weelderige regio.

Met haar 119 000 ha, 8.000 domeinen en 60 benamingen vertegenwoordigt de Bordeaux-streek het grootste Franse AOC-wijngebied (gecontroleerde herkomstbenaming). De belangrijkste rode druivenvariëteiten van de regio zijn de merlot, de cabernet-sauvignon en de cabernet franc. De drie witte druivenrassen zijn de sémillon, de sauvignon en de muscadelle.

Het estuarium van de Gironde splitst de regio Bordeaux in twee grote oevers: de linkeroever en de rechteroever.

De linkeroever

De wijnen van de linkeroever zijn meestal corpulenter en dichter. Ze hebben de neiging om beter ouder te worden. De Garonne en de Dordogne bakenen vier subregio’s af:

Médoc:

Met zijn zachte winters en warme zomers trekt de Médoc partij van een gunstig klimaat voor de wijnbouw. De Médoc telt heel veel benamingen, die elke dag weer bijdragen tot de bekendheid van de streek. Haut-Médoc, Médoc, Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Listrac-Médoc, Moulis-en-Médoc en Margaux zijn de belangrijkste.

Graves:

Dit is de zuidelijkste streek van het Bordeaux-gebied. De warmere en vochtigere atmosferische omstandigheden doen de druiven vroeger rijpen. Hier onderscheiden zich drie AOC’s: de Graves, de Graves Supérieurs en Pessac-Léognan.

Entre-deux-mers:

Dit is de meest uitgestrekte AOC-wijnzone van Frankrijk. Met zijn bijzonder gevarieerde microklimaat en zijn oceanische zachtheid huisvest de regio zeer veel benamingen: Entre-deux-Mers, Premières Côtes de Bordeaux, Cadillac, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont, Sainte-Foy-Bordeaux, en ook Bordeaux-Haut-Benauge.

Sauternais:

De wijngaarden van Barsac en Sauternes vormen samen de Sauternais. De combinatie van de warmte en de vochtigheid van de Ciron, een kleine zijrivier van de Garonne, bevordert de ontwikkeling van een bacterie, de Botrytis cinerea. Deze grauwe schimmel vormt wat de edele rotting genoemd wordt, waar onder meer het druivenras sémillon zijn smaak aan dankt. Deze schimmel concentreert de suikers van de druif en geeft de wijnen van de Sauternais dat heel aparte aroma van gekonfijt fruit.

Rechteroever

De wijnen van de rechteroever zijn over het algemeen zachter en minder zuur. In tegenstelling tot de linkeroever die uit de belangrijkste Médoc-benamingen bestaat, is op de rechteroever de merlot heer en meester. Hier komt de soort het best tot haar recht. De ‘rechteroever’ omvat drie grote wijnbouwregio’s:

  • De Libournais met Pomerol, Saint-Émilion, Satellites de Saint-Émilion, Lalande de Pomerol, Fronsac en Canon-Fronsac.

  • De Castillon en de Côtes de Francs die de Bordeaux-streek in het oosten afbakenen.

  • De Bourgeais en de Blayais.

Of u nu een ervaren kenner of gewoon liefhebber bent, de kwaliteit en de verscheidenheid van de Bordeaux-wijnen zullen uw verwachtingen altijd inlossen. Maak dus gebruik van de superpromoties van de Herfstwijnbeurs om voordelig uw kelder te vullen met grote Bordeauxse cru’s.

Ontdek onze selectie


* Ons vakmanschap drink je met verstand.

De Italiaanse wijnen

Van Puglia tot Veneto, langs Toscane, Piemonte en de Abruzzen, … Italië is een gerenommeerd wijnland. 150 jaar geleden was dit een versnipperd gebied, waar elke regio een heel eigen identiteit en knowhow had. Deze historische stempel is nog altijd zeer merkbaar. Er zijn veel en erg verscheiden Italiaanse wijnen, met tal van oorspronkelijke herkomstbenamingen. Een blik op de belangrijkste vijf Italiaanse regio’s waar onze lenteselectie vandaan komt.

Piemonte

Piemonte is een vruchtbare streek van bergen en zon en de wijnen van dit gebied behoren tot de meest prestigieuze. De krachtige karakters van hun variëteiten zoals de nebbiolo of de barbera verlenen ze kruidige noten en een uitgesproken en sterke persoonlijkheid. Neem nu bijvoorbeeld onze Barbera Doc Piemonte, krachtig in de mond en in een uitzonderlijke verhouding tussen prijs en kwaliteit.

De Abruzzen

De regio van de Abruzzen is een streek van bergen en heuvels in het centrum van Italië, aan de rand van de Adriatische Zee. Ze produceert de meest uitgevoerde wijn van Italië: de Montepulciano d’Abruzzo, een ronde en vlot drinkbare wijn met zachte tannines, die bij heel veel gerechten past. In onze selectie: een Montepulciano d’Abruzzo Villa Diana, de hartendief van onze deskundigen. De perfecte wijn voor bij uw barbecues, het aperitief, bij vleeswaren, maar ook bij uw heel eigen pasta bolognese. Ook beschikbaar in Cerasuolo d’Abruzzo Rosé en Pecorino Blanco, probeer ineens de drie variëteiten.

Puglia

De Primitivo is de emblematische wijnsoort uit de streek van Puglia. Hij wordt erg gewaardeerd voor zijn rijke karakter en zijn fruitige smaak. Wij stellen u de Primitivo Nero Marone voor. Zijn fruitige en ronde smaak gaan wonderlijk goed bij uw zuiderse gerechten, gebraad en kaas.

Toscane

De Noord-Italiaanse regio’s zijn de beroemdste van het land als het om wijn gaat en Toscane is een van hun vaandeldragers. Wij stellen u onze Biadolo IGT Toscane voor, in zijn gestileerde mandfles, die zo typisch is voor het regionale vakmanschap. Hij heeft een robijnrode kleur en granaatrode weerspiegelingen en is elegant, fluwelig en goed in evenwicht. Overheerlijk om zo te drinken, maar ook uitstekend bij rood vlees en pittige kazen.

Veneto

Veneto is een regio die blijft evolueren en er verschijnen steeds weer nieuwe benamingen. De Valpolicella Ripasso Superiore is een goede ambassadeur van de streek, meteen de reden om hem op te nemen in onze selectie. Het is een droge rode wijn met een robijnrode en marineblauwe kleur. Het aroma bevat noten van rode vruchten, rijpe zwarte kers, amandel en vanille. Onze Pinot Gris van de Venetiaanse vlaktes zal u ook weten te charmeren met zijn frisheid.


* Ons vakmanschap drink je met verstand.

De biologische en biodynamische wijnen en wijnen zonder toegevoegde sulfieten

Biologische wijn is vandaag een sterke trend op de markt. Het bewijs? In België wordt 1 fles op 15 verkocht met het keurmerk van de biologische landbouw. In acht jaar tijd, en om in te spelen op de toenemende vraag, verviervoudigde de oppervlakte van de Franse biologische wijngaarden bijna. Bovendien gingen een aantal wijnbouwers in op de vereisten van alsmaar beter geïnformeerde consumenten met de biodynamie, of dus zonder toegevoegde sulfieten. Maar wat is het verschil tussen al die nieuwe keurmerken? Waarin verschillen deze wijnen van de traditionele? We leggen het u uit.

Biologische wijn

Sinds het oogstjaar 2012 mag een wijn het label ‘Biowijn’ dragen. Dit label beantwoordt aan een zeer nauwkeurig en gecontroleerd bestek, dat slaat op de technieken die zowel in de wijngaarden als in de opslagruimtes worden toegepast. Aan de wijnteelt mogen maar een zeer beperkt aantal pesticiden, geen meststoffen en geen ggo’s te pas komen. De oogst gebeurt handmatig en er worden geen gekweekte gisten gebruikt, maar enkel micro-organismen uit natuurlijke milieus. En tot slot is de toevoeging van zwavel en suiker beperkt.

Intermarché selecteerde voor u een ruime waaier biologische fijnproeverswijnen, die doen denken aan de natuurlijke smaak van druiven.

Biologische wijn zonder toegevoegde sulfieten

De biologische wijnen zonder toegevoegde sulfieten situeren zich tussen de biologische en de biodynamische wijn, maar hebben hun heel eigen kenmerken en belang. Ze waarborgen tegelijk een beredeneerde landbouw en bevatten geen chemische producten. Bovendien is het gebruik van sulfieten beperkt.

Maar wat zijn dat nu eigenlijk, sulfieten? Het gaat om zwavel, een bewaarmiddel dat in de wijnbouw wordt gebruikt om de woekering van bacteriën tegen te gaan en om te vermijden dat de wijn oxideert. Ze zijn soms omstreden, want als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn kunnen ze bij gevoelige mensen ongemakken of hoofdpijn veroorzaken. Wijn zonder toegevoegd sulfiet garandeert dat geen spoortje zwavel werd toegevoegd tijdens de wijnbereiding. De overblijvende sulfieten zijn enkel te wijten aan de natuurlijke gisting en de hygiënische behandeling van de kuipen. Deze sulfietvrije wijnen bevatten gemiddeld 30mg/L sulfieten, terwijl dat voor een conventionele wijn tot 130mg/L kan gaan!

Intermarché selecteerde voor u een gezond gamma in een onklopbare verhouding tussen de kwaliteit en de prijzen, van €5,99 tot €7,99.

Biodynamische wijn

Naast een bio-certificering is de wijngaard die biodynamische wijn produceert, onderworpen aan een nog strenger bestek. Er is geen enkel chemisch product toegestaan, de druif wordt behandeld met aftreksels van natuurlijke planten en de wijnbouw moet de natuurlijke cyclus van de bodem en van de omgeving volgen.

Deze wijnen zijn niet alleen gezonder, ze onderscheiden zich ook tijdens het proeven. Ze worden op wedstrijden niet zelden bovenaan geklasseerd. Daar is een eenvoudige reden voor: de smaak van een wijn komt van de wijnrank. Een natuurlijke bodem drukt al zijn smaken volop uit en die smaken zijn uiteraard terug te vinden in de wijn! Een biodynamische wijn wordt gecertificeerd door kwaliteitslabels als Demeter en Biodyvin.

Intermarché selecteerde voor u enkele biodynamische parels.


* Ons vakmanschap drink je met verstand.

Wereldwijnen, boeiende ontdekkingen

Wijn is een verhaal van diversiteit. Proeven van een spaanse Rioja of een Chileense Merlot is een unieke ervaring. Lange tijd was het aanbod maar mager en vaak duur. Maar sinds enkele jaren is de sector zich bewust geworden van het potentieel van deze wijnen die niet alleen onze Europese buren, maar ook de nieuwe wereld te bieden hebben. Intermarché selecteerde voor u 3 wijnen die het proeven meer dan waard zijn. Wij vertellen u wat over de regio’s waar ze vandaan komen.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika voert ongeveer 60% uit van de wijnen die het produceert en de Sauvignon blanc vertegenwoordigt daar een groot deel van. Dat succes is niet verwonderlijk, want de Zuid-Afrikaanse producenten hebben deze druivensoort aangepast om ze complexer en nog interessanter te maken. Voor deze Lentewijnbeurs selecteerden wij voor u een Sauvignon Blanc Cape Spring, een zeer geparfumeerde wijn met noten van pompelmoes, aalbes en een vleugje perzik.

Chili

Chili is het bewijs dat de wijngebieden van de nieuwe wereld zeer elegante bewaarwijnen met uitgesproken en verfijnde fruitaroma’s kunnen leveren. Chileense wijnen danken hun specifieke karakter aan de geografische en klimatologische aspecten van de regio. De geografische ligging van de wijngaarden is bijzonder geschikt om grote wijnen te doen rijpen. De flinke temperatuurverschillen zijn dan weer bevorderlijk voor de goede ontwikkeling van de zuurtegraad en het looizuurgehalte van de wijnen. De Chileense roséwijnen leveren frisse en fruitige wijnen op, zoals de rosé Carta Vieja uit onze selectie, een makkelijk te drinken wijn met een onklopbare verhouding tussen prijs en kwaliteit!

Spanje

De Rioja, een prestigieuze naam, is zonder enige twijfel de Spaanse wijn met de grootste naam en faam in de wereld. De wijnen van Catalonië zijn krachtig en lang, met aroma’s van zwarte vruchten, aangevuld door een goede zurigheid en ronde tannines, die versoepelen met de tijd. Ze zijn een uitstekende keuze bij gesmoord wit of rood vlees, kaas of een goede Serranoham. Proef onze hartendief, de AOC Rioja Vina Cumbrero, een symfonie voor fijnproevers, met zwarte vruchten en een ronde en zijdezachte afdronk: een Rioja van de hoogste plank!


* Ons vakmanschap drink je met verstand.