We gebruiken cookies op deze website. Door op deze website te surfen aanvaardt u ons cookiebeleid.

Ok

Het wijnlexicon

Praat als een beroeps!

Wijnliefhebbers hebben een heel eigen taal. Hieronder staan enkele voorbeelden, om tijdens uw volgende proeverij beslagen op het ijs te komen.

Aromatisch Met een uitgesproken geur
Bitterheid Wordt bepaald door het looizuurgehalte (tannines)
Canaille Jong, dorstlessend en fris
Caudalie Eenheid om te meten hoe lang de smaak van een wijn aanhoudt in de mond. Een caudalie, een seconde. Het volstaat om tot tien te kunnen tellen om een ster te krijgen.
Doortimmerd Krachtig en met een hoog tanninegehalte
Evenwichtig Een smaakbalans tussen alcohol en zuurtegraad
Fris Jong en gaaf
Fruitig Met fruitaroma's (kers, braambes, pruim, perzik, lychee, appel, ananas…)
Gedistingeerd Fijne wijn met pit
Gedroogd Grof en vlak
Groen Wijn die jong op de markt wordt gebracht (de druiven zijn nog niet volledig rijp)
Houtig Met een uitgesproken houtsmaak (eik, vanille, ceder, den)
Lang Met een lange afdronk
Looiig Wanneer de looistof (tannine) en de wrangheid primeren op de alcohol en de zuurtegraad
Loyaal Die smaakt zoals werd aangekondigd
Makkelijk wegdrinkend Licht, jong, fris en dorstlessend
Mineraal Met de smaak van natte steen, vuursteen
Nerveus Lichtjes zurig in de mond, maar prikkelend en aangenaam
Net Verfrissend en aangenaam zonder valse smaak
Raszuiver Typisch voor zijn bodem
Rijp Stevig, goed gevormd, evenwichtig
Rond Soepele, licht fluwelig
Soepel Goed in evenwicht, zonder te veel body
Stevig Robuust en krachtig
Vet Typique de son terroir
Rond Vlezig en rijk
Viriel Sterk, met een hoog alcoholgehalte
Vol Die de mond goed vult
Vriendelijk Aangenaam om te drinken
Wrang Hard en te zurig
Zalvend Mild, fluwelig en lobbig
   

 

* Ons vakmanschap drink je met verstand.