Raad: De wijn proeven

Wijn … van kopen tot drinken , langs bewaren : onze deskundige tips

Nadat u uw flessen hebt gekocht, is het tijd om hun inhoud te proeven … Alvorens u het glas aan de mond zet, zijn er enkele voorzorgen nodig om uw wijn in de beste omstandigheden te kunnen drinken. Intermarché doet het allemaal uit de doeken.

Wijn chambreren, een eerste stap in het proeven van rode wijn

Wijn bewaren in de kelder zorgt voor een frisse temperatuur voor de wijn. Maar om de aroma's bij het proeven volop tot hun recht te doen komen, moet de wijn eerst op een iets warmere temperatuur worden gebracht. Dat heet wijn chambreren. Het gaat hier wel enkel om rode wijnen. Andere wijnen worden best lekker koel gedronken.

Worden alle rode wijnen gechambreerd?

Niet noodzakelijk. De proeftemperatuur verschilt trouwens naargelang de druivensoort en de leeftijd van de wijn. Sommige liefhebbers van oude wijnen drinken de bordeauxs op kamertemperatuur, tussen 18° en 20°C.
Lichte rode wijnen waarderen echter frisse temperaturen, die beter bij hun lichte zurigheid passen, zowat 10 tot 12°C.

Hoe doet u het?

Haal uw fles een tot twee dagen vooraf boven en plaats ze in de ruimte waar er van zal gedronken worden. Lichte rode wijnen haalt u een half uur voor het proeven uit, zodat ze goed koel blijven. Het is trouwens altijd beter om een te frisse dan een te warme wijn te schenken, want in een glas warmt wijn zeer snel op.

Wat is te vermijden?

Wijn moet langzaam op zijn goede temperatuur komen. De fles in lauw water dompelen of bij een warmtebron zetten, is absoluut uit den boze!

 

In een karaf zal wijn sneller oxideren. Maar deze regel geldt niet voor alle wijnen. Oude of broze wijn hoort zeker niet in een karaf. Hij kan beschadigd worden. Jonge wijnen kunnen echter nog mooier tot hun recht komen door deze versnelde verluchting.

In tegenstelling tot de algemene opvatting, mogen ook witte wijnen best in een karaf. Dat zal de primaire aroma's van de jonge en fruitige wijnen tot uitdrukking doen komen.

Opgelet echter, het gebaar moet in ieder geval zeer zorgvuldig gesteld worden. Giet de wijn langzaam langs de wand van de karaf.

Geen karaf bij de hand? U kunt evengoed de fles een uur of twee vooraf openmaken, om de wijn optimaal te laten verluchten alvorens hem te drinken.

 

Het is echt geen verhaaltje, om van mooie flessen te genieten is de keuze van het glas primordiaal. Dit moet op een voet staan,  zodat de hand de kostbare vloeistof niet opwarmt, en het moet volledig doorzichtig zijn om de robe maximaal te kunnen waarderen.

Voor rode wijn bevelen wij u een ballonglas aan dat breed genoeg is om het maar tot de helft te moeten vullen. Het is een ideale grootte om de wijn te walsen, maar ook om de dampen die zijn aroma's naar de neus voeren, te concentreren en te leiden.

Voor witte wijnen moet de opening van het glas smaller zijn, om de oppervlakte van het contact met de lucht kleiner te maken. Algemeen is dit glas dus kleiner dan het glas voor rode wijn.

En tot slot is en blijft het fluitglas perfect voor champagne en schuimwijnen. Het houdt de belletjes intact tot in de mond.

 

Tijd om te proeven! Vul het glas voor een derde met wijn en houd het vast bij de voet om de inhoud niet op te warmen.

Laat uw drie zintuigen spelen: zicht, reuk en smaak.

zicht

Het zicht

Hou uw glas tegen het licht, om te zien hoe doorzichtig het is en de kleur van de robe te bepalen (robijn, vermiljoen, granaat, zalmroze, strogeel, goudgeel, …), en ook de glans, de helderheid, de belletjesvorming.

reuk

De reuk

Begin met te ruiken, zonder de wijn te walsen. Laat hem dan draaien in het glas om zuurstof te geven. Snuif er even aan. Laat dan de wijn opnieuw draaien en haal diep adem. U kunt het bouquet van de aroma's al ruiken: fruitig, bloemig, plantaardig, kruidig, houtig, gebrand, …

smaak

De smaak

De smaken geven zich prijs bij de aandronk (zodra de wijn in de mond komt). Zuig wat lucht naar binnen, deze verluchting maakt de vluchtige bestanddelen van de wijn vrij. Tot slot zijn de nasmaak of afdronk en de lengte in de mond de elementen die het proeven afronden.

 

* Ons vakmanschap drink je met verstand.